ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κρασί… των Ρωμαίων προετοιμάζουν Ιταλοί αρχαιόλογοι και οινολόγοι, χρησιμοποιώντας τεχνικές και συνταγές… βγαλμένες από χειρόγραφα και κείμενα της Αιώνιας Πόλης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κατάνια στη Σικελία έχουν ήδη φυτέψει και μεγαλώνουν αμπέλια, για κόκκινο κρασί, σε αμπελώνες της περιοχής, «με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι» και με ξύλινα εργαλεία της εποχής. Υπογραμμίζουν επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξύλινα βαρέλια, αλλά η ζύμωση θα γίνει σε μεγάλα πήλινα αγγεία τα οποία «στεγανοποιούνται» με κερί μέλισσας και θάβονται στο χώμα μέχρι το στόμιο. Και προφανώς… απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών.
«Είναι ένας νέος και γευστικός τρόπος προσέγγισης της ιστορίας» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ντανιέλε Μαλφιτάνα, υποστηρίζοντας ότι το κοινό είναι ήδη ενθουσιασμένο και περιμένει το κρασί της πρώτης σοδειάς, που θα «γεμίσει» περίπου 70 μπουκάλια του ενός λίτρου.
(Πηγή: http://www.guardian.co.uk)