7.Ουζοποσία και άλλα συναφή-Δέκα κανόνες που συνεισφέρουν στην παλινόρθωση του ούζου. Free down load OUZO -ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΟΥΖΟΥ.

Πλήρες Ούζο και άλλα συναφή_Greek distilates

Ούζο ( Στις κατηγορίες θα βρείτε πιο πολλά για το ούζο, όπως βιβλία, συνταγές, παρόμοια ποτά και θα συμπληρώνουμε συνέχεια αυτό το ταξίδι της Μεσογείου και άλλων χωρών και θα φτάσουμε έως την Κίνα και το Βιετνάμ που καλλιεργείται ο αστεροειδής γλυκάνισος)

 Εάν δεν έχεις

έλα πίνε

και όταν έχεις

έλα δίνε

μα σαν έχεις και δεν δίνεις

να μην έρχεσαι να πίνεις

 

τό οὖζον
τοῦ οὔζου
τῷ οὔζῳ
τό οὖζον
(ὦ) οὖζον
τά οὖζα
τῶν οὔζων
τοῖς οὔζοις
τά οὖζα
(ὦ) οὖζα

 

 

«Ούζο όταν πιείς / γίνεσαι ευθύς / βασιλιάς, δικτάτορας / Θεός και κοσμοκράτορας / σαν το κάλο πιείς / βρε θα ευφρανθείς / κι όλα πια στον κόσμο / ρόδινα θε να τα δεις».

Οι παλιοί και καλοί πότες, συνηθίζουν, πριν πιουν το μπουκάλι με το ούζο να το χτυπάνε τρεις φορές στον πάτο και να το γυροφέρνουν τρεις γύρω από τον ευαυτό τους.

Το χτυπάνε για να μην τους χτυπήσει, το γυροφέρνουν για να μην τους ζαλίσει.

Με αυτή την ιεροτελεστία δείχνουν ποιός είναι το αφεντικό.

Το ούζο θέλει τρία πράγματα, νερό μεζέ και μοχαμπέτι (κουβέντα).

 Δέκα κανόνες που συνεισφέρουν στην παλινόρθωση του ούζου.

Σε ένα κανονικό γεύμα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί κάποιος να αυτοσχεδιάζει. Την ώρα του ούζου ποτέ.

Οι κανόνες είναι εδώ υποχρεωτικοί.

  1. Ανοίγει, δεν συνοδεύει το γεύμα

Το ούζο είναι απεριτίφ, βοηθά να «ανοίξει» το στόμα και οι γευστικοί κάλυκες να προετοιμαστούν για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στο γεύμα. Γι’ αυτό συνοδεύεται από μεζέδες που ανοίγουν την όρεξη.

Η φαινομενική χαλαρότητα και ελαφράδα, που χαρακτηρίζουν την παρέα του ούζου, δεν πρέπει ποτέ να παραπλανούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρή τελετουργία, και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή υποβάλλονται οικειοθελώς σε μία αυστηρή πειθαρχία.

Γιατί άραγε ;

Πρώτα γιατί η ώρα του ούζου είναι ώρα παιχνιδιού. Στο κυρίως γεύμα επιδιώκουμε να χορτάσουμε, και αυτό δεν είναι πάντοτε παιχνίδι. Αντίθετα με το ούζο παίζουμε, ερεθίζουμε την όρεξη, παρατείνουμε την διάρκεια της αποφεύγοντας πάση θυσία να χορτάσουμε. Η τελετουργία του ούζου έχει τόση σχέση με τον κορεσμό της πείνας, όση έχει η ερωτική πράξη με την τεκνοποιία.

Έπειτα είναι η φύση του ποτού, που το κάνει να μην προσφέρεται σαν συνοδευτικό των κυρίων πιάτων. Όταν το ούζο είναι αυτό που πρέπει (και όχι εκείνο το υπόγλυκο οινόπνευμα με το μεταλλικό χαρακτήρα που συχνά μας σερβίρουν) έχει μία γεύση που διακρίνεται από μία ευχάριστη αλλά αδρή επιθετικότητα που μετριάζεται μόνο από τα αρωματικά του στοιχεία. Ένα τέτοιο ποτό συμβιβάζεται μόνο με αντίθετες αλλά εξίσου επιθετικές γεύσεις.

Πως καθόμαστε στο τραπέζι ;

Καθόμαστε πλαγίως ή υπό γωνία, ποτέ με το πρόσωπο προς το τραπέζι, ακριβώς για να δηλωθεί πανηγυρικά ότι εκείνη την ώρα δεν τρώμε. Ο ρυθμός του τσιμπίματος των μεζέδων επιβραδύνεται αισθητά, γίνεται διακεκομμένος με μεγάλα διαστήματα παύσεων με ράθυμες κινήσεις.

Απαγορεύεται το ατομικό πιάτο.

Το τραπέζι του ούζου είναι τόπος συμμετοχής και μοιρασιάς, τόπος ακραίας συντροφικότητας.

Ο Φρόιντ είπε στην γυναίκα του Μάρθα << Να μπορούμε να μοιραζόμαστε, αυτή είναι η ποίηση μέσα στην πρόζα της ζωής.>>

Στο ούζο μοιραζόμαστε τους μεζέδες, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια, κοιτάζουμε τον άλλο στα μάτια, με την γεύση του γλυκάνισου στο στόμα και με το άρωμα του στην ατμόσφαιρα. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.

<< Η δύναμη της διαφήμισης, η δηθενιά, το ψέμα και η ανακρίβεια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία κλίμακα αξιών, η οποία καθοδηγεί τις καταναλωτικές συμπεριφορές. Παράλληλα με τη τάση της ομογενοποίησης (παγκοσμιοποίησης) υποτάσσει την αντίληψη που θέλει πάντα πιάτα και αλκοολούχα ποτά ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ.>>

ΨΑΧΤΕ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ.

  1. Δεν πίνεται ξεροσφύρι

Το ούζο πίνεται πάντα με μεζέ. Δεν είναι κλασικό ποτό για μπαρ, αν και τελευταία, με τη διαλεκτική σχέση του μπαρ με την κουζίνα και τα νέας έμπνευσης κοκτέιλ, ανοίγει ένας ενδιαφέρων δρόμος για το ούζο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  1. Θέλει μεζέδες

Η λέξη <<meze>> στα τούρκικα σημαίνει γεύση και σνακ, προέρχεται από το περσικό <<maze>> . Στη Βόρεια Αφρική επικρατεί η παράδοση του mazza, σύμφωνα με την οποία διεξάγεται τσιμπολόγημα εδεσμάτων.

Επιτρέπεται τσίμπημα με το χέρι.

Η κουβέντα είναι ένας καλός μεζές.

Οι μεζέδες του ούζου είναι νόστιμες μικρές μπουκίτσες, κυρίως αλίπαστα, αλλαντικά, νωπά θαλασσινά και διάφορα τηγανητά. Ο κλασικός μεζές του καφενείου είναι μπουκίτσες ψωμί με ταραμοσαλάτα, πικάντικο τυρί, ελιά και λουκάνικο ή σαλάμι, ή ρέγκα ή σαρδέλα και ντοματούλα – αγγουράκι για δροσιά, σε μικρό πιατάκι.

Το ξύδι και το αλάτι, με τα τουρσιά και τα παστά, παίζουν τον κύριο ρόλο.

  1. Δεν πίνεται με πάγο

<<Βάλε νερό, να έχεις το κεφάλι σου καθαρό>>

Η ανηθόλη – το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου – όταν έρθει σε επαφή με τον πάγο, στερεοποιείται. Οι λεπτοί κρύσταλλοι στην επιφάνεια είναι σαν δόση αυξημένης και συμπυκνωμένης ανηθόλης, που ευθύνεται για τον πονοκέφαλο και τις καούρες στο στομάχι. Προτιμούμε παγωμένο νερό.

  1. Δεν μπαίνει στο ψυγείο-δεν θέλει να φυλάσσεται στον ήλιο

Στο ψυγείο διαχωρίζονται τα μόρια της ανηθόλης, αλλοιώνεται η γεύση, δημιουργούνται κρύσταλλοι και θόλωμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περιόδους ψύχους με ούζα χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα ή υψηλής περιεκτικότητας σε ανηθόλη.

 

  1. Ασπρίζει στο νερό

Η ανηθόλη διαλύεται στο διάλυμα αλκοόλης, όσο αραιώνουμε το ούζο με προσθήκη νερού, χαμηλώνει ο αλκοολικός τίτλος και η ανηθόλη γίνεται αδιάλυτη προσδίδοντας το λευκό χρώμα <<ouzo effect>>.

Το νερό στο ούζο προκαλεί διαχωρισμό της διαλυμένης στο αλκοόλ ανηθόλης που εμφανίζεται σε μικρούς αιωρούμενους κρυστάλλους με τη μορφή νεφελώματος.

 

 

  1. Πίνεται χειμώνα καλοκαίρι

Είναι μύθος ότι το ούζο είναι καλοκαιρινό ποτό. Πίνετέ ευχάριστα όλες τις εποχές, αλλά, συνδυασμένο με τραπεζάκια έξω, νησιά και παραλίες, μας θυμίζει καλοκαίρι.

 

  1. Το ούζο πίνεται σε στενό ποτήρι

Η μύτη μας πρέπει να είναι έξω από το στόμιο του ποτηριού με το ούζο. Αν πίνουμε σε φαρδύ ποτήρι, εισπνέουμε αναθυμιάσεις αλκοόλης και μεθάμε γρήγορα.

  1. Θέλει παρέα και κουβέντα (μοχαμπέτι)

Το καφενείο, το ουζερί, που είναι οι φυσικοί χώροι κατανάλωσης του ούζου, είναι κατ’ εξοχήν κύτταρα κοινωνικής συνεύρεσης. Ο πολιτισμός του ούζου, με τον μεζέ και τη συνήθως ανοιχτή και ευδιάθετη παρέα, δεν ταιριάζει σε μονήρεις πότες.

Την ώρα του ούζου η παρέα διατηρεί χαρούμενη διάθεση και περιπαικτική, παράλληλα δεν φωνάζουν ούτε πολυλογούν.

Εκείνη την ώρα δεν μπαίνουν νέα θέματα αλλά περιγράφονται γεγονότα και εμπειρίες.

 

 

  1. Να το πίνεις, να μη σε πίνει!

Η ουζοποσία θέλει μέτρο, θέλει ρέγουλα στην απόλαυση. Το ούζο δεν συγχωράει εύκολα την παραβίαση των κανόνων  που συνοδεύουν την κατανάλωσή του.

Βιβλιογραφία :

  1. Από το ρακί στο ούζο
  2. Δειπνοσοφιστής
  3. Ουζo ROA4D